Onze diergaarde. Wie is wie? Lees het hier!

 

Damherten

In onze diergaarde loopt onder andere een familie damherten. Het is soms lastig de herten uit elkaar te houden. Hoewel zij allemaal een unieke tekening op hun ruggen hebben lijken ze erg op elkaar. Voor nu hebben we geen volwassen mannelijk hert in onze Diergaarde. Ondanks het prachtige gewei dat hij krijgt, hebben we in 2023 afscheid van hem genomen aangezien dit veiliger is voor ons en voor de vrouwelijke herten (hindes). We hopen wel dat hij nog zijn mannelijke plicht heeft vervuld zodat we wellicht in juni, rond de langste dag van het jaar, weer kunnen genieten van jong grut. Er loopt in ieder geval al kroost van hem rond, namelijk van juni 2022 en juni 2023.

Herten zijn van nature erg schuchter en horen en ruiken iemand al van ver aankomen met hun grote oren en snuiten. Herten laten zich in het wild zelden zien, maar de herten in de Diergaarde zijn inmiddels zo tam dat ze gewoon uit onze handen eten.

Wist u dat?

  • Herten wel twintig jaar oud kunnen worden.
  • Een hert wel vier magen heeft en dus een herkauwer is.
  • Het heel belangrijk is voor herten om afscheid te kunnen nemen van een dode soortgenoot. Als onderdeel van het rouwproces laten wij het overleden dier een tijdje in de wei liggen.

 

Landgeiten

Er lopen in totaal drie Nederlandse Landgeiten rond in de Diergaarde. Onze landgeiten heten Dirkje, Cato en Cesar. Cesar is een (gecastreerde) bok, en heeft daardoor een grotere en dikkere hoorns dan de twee dames.

Het dieet van de geiten bestaat voornamelijk uit verse groenten, hooi, gras en speciale geitenbrokken. Brood is ongezond voor alle geitensoorten. Het spijsverteringsstelsel van een geit is gericht op moeilijk verteerbaar voedsel dat arm is aan voedingsstoffen. Brood is juist gemakkelijk verteerbaar en rijk aan voedingsstoffen. Wanneer een geit brood eet, gaan de bacteriën in de maag die helpen bij de spijsvertering zich heel snel vermeerderen waardoor de balans in de maag verstoord wordt. De geit kan zich daardoor behoorlijk ziek gaan voelen, en ook worden ze er gemakkelijk dik van. 

Wist u dat?

  • De Nederlandse Landgeit met uitsterven werd bedreigd en op de lijst staat van zeldzame huisdierrassen. Door goed fokbeleid is het ras van het uitsterven behouden.
  • Landgeiten zijn erg intelligent en nieuwsgierig.
  • De landgeiten gedragen zich bazig ten opzichte van de herten, maar ze gaan verder vreedzaam met elkaar om.

 

Kippen

Kippen zijn echte alleseters. Ze eten onder andere mais en graan, groenvoer (gras, groenten), insecten, wormen en grit. Kippen eten zelfs hun eigen eieren of de eierschalen op. Dit doen ze om extra calcium binnen te krijgen. Het zijn echte groepsdieren en ze voelen zich meer op hun gemak als ze onder soortgenoten zijn. Als kippen gaan slapen gaan ze op stok. Hier geldt: de kip die op de hoogste stok zit staat het hoogst in de pikorde.

Wist u dat?

  • Kippen door de Romeinen in Nederland zijn ingevoerd en wel 10 – 20 jaar oud kunnen worden.
  • Kippen regelmatig een zogenaamd stofbad nemen. Kippen maken een kuiltje in het zand en baden zich in het opstuivende zand en stof. Dit doen ze om mijten en luizen kwijt te raken. Door het fijne zand gaan deze parasieten dood.
  • We de verse scharreleieren van onze kippen tegen een kleine vergoeding aanbieden aan onze gasten en onze eitjes het lekkerste van de wereld zijn? 

 

Schotse Hooglanders

Niet in de Diergaarde, maar in onze grote weide tegenover het restaurant hebben wij 5 Schotse Hooglanders grazen. Daarvan zijn er 4 in de “typische” roodbruine kleur en is er één blond. Ze zijn langharig, hebben indrukwekkende hoorns en een volwassen hooglander (v) weegt zo’n 500 kilo.

Door zich in de zomer en de herfst helemaal vol te eten, vormt de Schotse Hooglander een mooie vetlaag om de koude winter in te gaan. Sneeuw en kou deert hen nauwelijks.

Wij hebben enkel dames en ze heten Bonnie, Deirdre, Tibby, Mollie en Lassie.

Wist u dat?

  • Tot 1849 waren de meeste Schotse hooglanders zwart van kleur. Het verhaal gaat dat in de jaren 1840 koningin Victoria een bezoek bracht aan de Schotse hooglanden en toen haar voorkeur uitsprak voor de rode dieren. Ze vond deze simpelweg mooier. Ze gaf het bevel om meer rode hooglanders te fokken.
  • Schotse Hooglanders kunnen tot achttien jaar oud worden.

 

Alle seizoenen de sfeer beleven...